LUFTHANSA / Plecari din Bucuresti / Bilete avion
sau
NEWSLETTER Fii mereu la curent cu ofertele noastre
LAST MINUTE
  BILETE DE AVION

Deutsche Lufthansa AG este cea mai mare companie aeriană germana și din Europa. Numele provine de la Luft (germană "aer"), și Hansa (Liga Hanseatica).

Concernul a apărut la jumătatea anilor 90 pornind de la compania aeriană Lufthansa, având numele Deutsche Lufthansa AG, dar operând și alte companii. În anul 1994 s-a produs separarea numelui Lufthansa de diviziile de servicii ale companiei aeriene. Astfel au apărut Lufthansa Cargo AG, Lufthansa Technik AG (LHT) și LSG Lufthansa Service Holding AG (sub marca LSG Sky Chefs, servicii de catering). Deutsche Lufthansa AG este inițiatoarea și fondatoarea Star Alliance (1997), cea mai mare alianță aeriană globală.
http://www.lufthansa.com/mediapool/jpg/42/media_992042.jpg
Forma de organizare a Deutsche Lufthansa AG se bazează pe conducerea la nivel de concern și separat pe cea a fiecărei companii subsidiare. Printre companiile aparținând concernului se numără și renumitele Swiss și Austrian Airlines (preluată în 2009).
Istoricul companiei Deutsche Lufthansa AG poate fi separat în două perioade:
  • Începuturile sub numele Deutsche Luft Hansa Aktiengesellschaft, fondată în 6 Ianuarie 1926 (Primele zboruri în 6. April 1926) existând până la sfârșitul regimului Nazist, 1945 (În sens juristic până la lichidare în 1951);
  • Perioada de la reînființarea din 1953 ca „Aktiengesellschaft für Luftverkehrsbedarf“ (LUFTAG), cu traducere Societatea pe Acțiuni pentru Necesarul de Transport Aerian.
De abia în 1954 numele LUFTAG a putut fi schimbat cu tradiționalul nume Lufthansa, o dată cu reobținera drepturilor de utilizare ale numelui respectiv. Numele Lufthansa, aparținând de Deutsche Lufthansa AG, nu trebuie totuși confundat cu compania aeriană Deutsche Lufthansa fondată în 1 iulie 1955 în RDG. Din punct de vedere juridic primul zbor al Deutsche Lufthansa AG a avut în 1 aprilie 1955, considerat reinaugrarea mărcii Lufthansa. În anul 1966 au fost emise primele acțiuni Lufthansa în cadrul bursei DAX. Deși profitul Deutsche Lufthansa AG a fost și este mare și cheltuielile au fost de asemenea ridicate, astfel încât s-a în cadrul concernului s-a pus problema eficientizării operaționale. În mai 2012 concernul Deutsche Lufthansa AG a anunțat desființarea a 3500 de locuri de muncă din cele 120.000, printre care 2500 în Germania. Prin programul de eficientizare numit simbolic Score ar trebui ca până în 2014 să se economisească aproape o jumătate de miliard de Euro.
 
CEO al Deutsche Lufthansa AG este începând cu data de 1 Ianuarie 2011 Christoph Franz. Sediul concernului este în orașul Koln. Totuși coordonarea concernului se face din noul sediu Lufthansa Aviation Center de lângă Aeroportul Frankfurt (inaugurat în 2005). De acolo se conduc toate diviziile concernului.
Structura de bază a concernului, cu ocupație primară transportul de călători, este împărțită în 5 subdiviziuni:
  • Transportul de pasageri
  • Logistică
  • Tehnică
  • Catering
  • Servicii IT
Pe lângă acestea concernul mai administrează și alte companii subsidiare de servicii și finanțe.
 
Compania aeriană cunoscută ca „Lufthansa“ (numele din interiorul concernului: Lufthansa Passage Airlines) este cea mai mare dintre companiile aparținând concernului Deutsche Lufthansa AG. De la 1 Julie 2007 concernul Lufthansa deține integral compania aeriană Swiss International Air Lines. Anterior acestei date, concernul Lufthansa avea o participație de 49 procente la Swiss International Air Lines datorită unor probleme juridice în domeniul aeronautic între Statul Federal German și Elveția. Celălalte 51 de procente aparțineau fundatiei elvețiene Almea datorită faptului că în legea elvețiană era prevăzut ca acționarul majoritar să fie cetățean al Elveției. Cu toate acestea Deutsche Lufthansa AG a avut încă de pe atunci influență asupra deciziilor ce priveau planul operativ al Swiss.
Concernul Lufthansa are o participațiune de 49 procente la Eurowings Luftverkehrs AG. Datorită înțelegerilor cu acționarul majoritar al Eurowings, Albrecht Knauf, concernul Lufthansa a putut să mai preia încă 1,0001 procente din dreptul de decizie în cadrul Eurowings Luftverkehrs AG, astfel încât acesta are rol decizional principal în cadrul companiei. În octombrie 2008 fusese făcut cunoscut faptul că Deutsche Lufthansa AG va preluan și restul de 50,9 procente ale Eurowings la 31 decembrie 2008, însă tranzacția nu s-a mai realizat.
 
La începutul lunii decembrie 2008 Deutsche Lufthansa AG a anunțat preluarea companiei Austrian Airlines, preluare care a devenit oficială la data de 3 septembrie 2009.
La 1 ianuarie 2009 a avut loc cumpărarea Eurowings GmbH de către Lufthansa Commercial Holding.
Lufthansa A380 Seat Map Seat Plan Economy Class
Lufthansa A380 Seat Map Seat Plan First Class and Business Class Upper Deck

 

EUrowings este de asemenea membra a concernului Lufthansa sub marca Lufthansa Regional, o alianță formată în acest moment din cinci companii aeriene regionale. Celălalte patru subsidiare ale Deutsche Lufthansa AG aparțin exclusiv concernului. Acestea sunt Lufthansa CityLine, Air Dolomiti, Augsburg Airways si Contact Air. Concernul Lufthansa are o participație de aproximativ 20 de procente la compania aeriană luxemburgheză Luxair.