Informatii utile de calatorie / Business Travel
sau
NEWSLETTER Fii mereu la curent cu ofertele noastre
LAST MINUTE
  BILETE DE AVION
Documentele de calatorie
La frontiera este obligatorie detinerea unui pasaport valabil 6 luni pentru tarile non UE si a unei carti de identitate valabila 6 luni pentru tarile membre ale Uniunii Europene.
Pentru a putea iesi din tara, copiii sub 18 ani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina pasaport valabil sau carte de identitate in functie de regimul tarii in care calatoresc, sa fie insotiti de cel putin un adult si sa aiba asupra lor acordul pentru calatorie al ambilor parinti (sau al parintelui care nu ii insoteste), legalizat la notariat. Adultul insotitor, in cazul in care nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba asupra sa cazierul judiciar.
Informatii suplimentare despre conditiile de calatorie in alte tari se pot obtine de la serviciile de frontiera. Tarile in care nu se poate calatori fara viza sunt mentionate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/).
Agentia nu isi asuma nicio responsabilitate vizavi de turistii care nu pot trece frontiera datorita lipsei documentelor necesare sau in cazul in care serviciile de frontiera refuza accesul acestora in alte tari.
 
Asigurarea medicala de calatorie este obligatorie pentru tarile non UE si pentru tarile membre UE. In tarile membre UE este suficient daca detineti: Cardul European de Sanatate. Agentia noastra insa, iti recomanda sa ai asigurare medicala in orice calatorie in strainatate. In acelasi timp iti recomandam la contractarea unui pachet turistic sa inchei si asigurarea storno, pentru a te pune la adapost de eventualele neplaceri privind retragerea sau anularea calatoriei.
Departamentul Consular, cu sprijinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si in colaborare cu misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, a realizat “Ghidul privind asistenta medicala”. Acesta cuprinde o serie de informatii utile privind incheierea unei asigurari medicale pentru cetatenii care calatoresc in diferite state, principalele norme de igiena care trebuie respectate si recomandari pentru cetatenii care decid sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical. Pentru a descarca “Ghidul privind asistenta medicala”, click aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/file/pdf/servicii-consulare/2011.08.25_ghid_asist_med.pdf (Sursa: http://www.mae.ro/).
 
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari: 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apa de toaleta.
Cand calatoriti cu autoturismul,incheiati o asigurare auto (Cartea verde) care sa acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din strainatate (pe cartea verde sunt specificate toate tarile in care aceasta este valabila)! Nu plecati la drum fara cartea de identitate a masinii. In tarile UE aceasta trebuie prezentata impreuna cu permisul de conducere valabil. Asigurati-va ca detinerea si respectiv folosirea dispozitivelor anti-radar si de detectare radar nu sunt interzise in tara in care va deplasati si nici in tarile de tranzit! Tineti cont ca in unele tari folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisa. Informati-va asupra regulilor de circulatie si a valabilitatii permisului de conducere din tara de destinatie. In anumite tari aveti nevoie de un permis de conducere international.
 
Atentie! Luati cu dumneavoastra DOAR cantitatile de medicamente strict necesare, iar acestea sa fie in ambalajul original! Va recomandam sa aveti la dumneavoastra reteta medicului pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale. Antibioticele se elibereaza DOAR pe baza de reteta.
Atentie! Nu acceptati transportarea unor pachete sau genti  carora nu le cunoasteti continutul. NU acceptati sa faceti servicii de curierat in schimbul unor bani si/sau bilete de avion. Exista retele de traficanti de droguri care se folosesc de asa numiti carausi pentru a transporta droguri. Persoanele gasite cu droguri asupra lor sunt arestate si risca pedepse privative de libertate severe.
Atentie! Daca sunati din greseala la numarul de urgent (112), nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula! Chiar daca nu cunoasteti limba, cand apelati serviciile de urgenta, asteptati sa vi se faca legatura cu un operator care vorbeste o limba de circulatie internationala. In unele tari este posibil sa fiti redirectionat spre un operator vorbitor de limba romana.
 
Unitatile de cazare
Hotelurile sunt clasificate conform normelor din tara respectiva. In momentul actual nu exista un sistem unic de clasificare la nivel mondial. Fiecare tara are alt regulament de clasificare al hotelurilor, de aceea nu putem compara hotelurile din aceeasi categorie din tari diferite.
Ziua hoteliera incepe dupa ora 14:00 (poate sa ajunga pana la 18:00) la sosire, iar la plecare, la sfarsitul sejurului, ea poate varia in intervalul 09:00–12:00. Agentia partenera reprezentanta va pune la dispozitia turistilor conditiile de check-out. Dupa predarea camerelor poti discuta la receptie despre pastrarea bagajelor tale intr-o camera special amenajata pentru acest lucru.
 
Alte informatii utile
Procurati-va un ghid al tarii / regiunii / localitatii in care mergeti.
Cereti permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
Sunteti responsabili pentru orice incalcare a legilor locale, chiar daca nu le cunoasteti.
Respectati traditiile si obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenta legii penale a tarii respective.
Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra mijloace financiare suficiente pentru intretinerea proprie si a membrilor de familie, dupa caz.
Daca calatoriti cu avionul, informati-va in legatura cu produsele pe care le puteti lua in bagajul de mâna.
Nu va angajati sa transportati bagajele unor persoane necunoscute. Exista riscul ca acestea sa contina produse interzise, iar dumneavoastra veti suporta consecintele legii!  
Evitati implicarea in demonstratii sau manifestari de strada in tarile vizitate.
Evitati deplasarea in zone periculoase!
In cazul in care doriti sa calatoriti cu animale de companie, va recomandam sa va informati asupra documentelor de calatorie necesare pentru acestea!
 
Bulgaria
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Bulgaria. Intrarea in Bulgaria este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.
Permisul de conducere romanesc este valabil in Bulgaria. Atentie! Autoritatile de politie retin cu mare usurinta permisele de conducere, chiar si pentru depasiri ale vitezei maxime admise cu numai 5 km/h. Este obligatorie folosirea centurii de siguranta. Este interzisa utilizarea telefoanelor mobile de catre sofer, in timpul deplasarii cu autoturismul. In marile orase exista parcari amenajate, prevazute cu aparate de taxare si/sau personal de paza si de incasare a taxelor de parcaj. In cazul parcarii neregulamentare sau unde aceasta manevra este interzisa, este posibila tractarea de catre autoritati a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai dupa perceperea taxelor aferente.
In Bulgaria este interzisa folosirea aparatelor anti-radar.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor bulgare, pot fi apelate urmatoarele numere de urgenta: 112 – Servicii de urgenta; 166 – Politie; 160 – Pompieri;  150 – Salvarea.
 
Grecia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Grecia. Intrarea in Grecia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni.
Asigurarea medicala este obligatorie in Republica Elena. Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.
Permisul de conducere romanesc este valabil in Grecia. Cetatenii romani care au autoturisme inscrise in circulatie in Romania pot circula in Republica Elena cel mult 180 de zile, daca sunt turisti si nu au o rezidenta legala in aceasta tara. Folosirea de catre rezidentii romani in Grecia a autovehicolelor cu numere de inmatriculare romanesti, fara inregistrarea imediata la autoritati, este interzisa si atrage amenzi foarte mari precum si confiscarea autovehicolului. Legea elena sanctioneaza drastic conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice. Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie contraventie şi se pedepseşte cu amenda de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum şi retinerea actelor maşinii şi a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile). Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseşte cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga retinerea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp. Depaşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro (in acest ultim caz se retine şi permisul de conducere pentru 60 zile ) – articolul 20 din actul normativ mentionat.
Atentie! Politia elena aplica amenzi mari şi poate retine permisul de conducere, certificatul şi numerele de inmatriculare pentru cei care: folosesc telefonul mobil in trafic, circula pe benzile destinate mijloacelor de transport in comun, depaşesc pe linie dubla, trec pe culoarea roşie a semaforului, nu respecta semnalele agentului de circulatie, opresc in locuri neamenajate sau şofeaza inapoi pe autostrada, etc.
 
Ungaria
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Ungaria. Intrarea in Ungaria este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.
Atentie: Pentru siguranta traficului rutier, politia locala efectueaza controale amanuntite pe drumurile nationale din Ungaria. Principalele reguli supuse verificarilor sunt: folosirea fazei de intalnire pe drumurile publice, in afara localitatilor, este obligatorie; centura de siguranta este obligatorie cuplarea acesteia. Folosirea scaunului pentru copii este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa. Aparatele anti-radar si de detectare a radarului este interzisa utilizarea acestora, politia ungara amendand utilizatorii si confiscand aparatele. Statiile de emisie-receptie in afara celor autorizate si folosite de transportatori, este interzisa utilizarea acestora. Parcarea: Este permisa in locurile special amenajate. Permisul de conducere romanesc este valabil in Ungaria. Taxa de autostrada se plateste pentru toate autostrazile: M1, M3, M5, M6 si M7 – prin achizitionarea inaintea intrarii pe autostrada, de la orice statie de benzina, a vignetei pentru categoria de vehicul si perioada corespunzatoare. Atragem atentia asupra majorarii cuantumului amenzilor pentru nefolosirea centurii de siguranta, depasirea vitezei legale, trecerea pe culoarea rosie a semaforului si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Politia poate impune achitarea pe loc a amenzii, valoarea acesteia fiind cuprinsa intre 30 si 1000 euro. Autovehiculul poate fi retinut fara alta hotarare scrisa, pana la momentul efectuarii platii amenzii aplicate. Daca se stabileste ca soferul sau proprietarul vehiculului are o amenda administrativa neachitata, organele de politie care efectueaza controlul rutier vor dispune retinerea vehiculului. Reprezentantul autoritatii va prezenta in scris in limbile maghiara, engleza, germana si rusa detaliile referitoare la amenda contraventionala, locul stabilit pentru stationarea vehiculului si ruta prin care se poate ajunge acolo.
In Ungaria este permisa introducerea tigarilor timbrate si a bauturilor alcoolice in limita urmatoarelor cantitati: tigarete – 800 bucati; trabucuri – 200 bucati; tigari de foi – 400 bucati; tutun pentru consum – 1000 g; bere – 110 litri; bauturi slab alcoolizate – 20 litri; bauturi spirtoase – 10 litri; vin si sampanie – 90 de litri (din care sampanie maxim 60 litri); Cantitatile care depasesc aceasta limita trebuie declarate la intrarea pe teritoriul Ungariei, fiind obligatorie achitarea unor accize, dupa care pe tigarile respective se aplica timbre speciale. Incalcarea acestor obligatii se sanctioneaza contraventional in Ungaria si se confisca marfurile carora nu li s-a aplicat acciza in mod corespunzator.
Legislatia ungara permite chiar sechestrarea de catre autoritatile de control (Autoritatea Nationala Vamala si Fiscala, prin agentii fiscali din teritoriu) a mijloacelor de transport in care sunt depistate tigarile ce depasesc limita admisibila, pana la plata amenzilor aferente.
Este interzisa introducerea in Ungaria a oricaror cantitati de bauturi alcoolice fabricate artizanal, respectiv in conditiile in care producatorul nu detine o autorizatie corespunzatoare, iar recipientele nu sunt sigilate cu timbre fiscale (de exemplu, nu este admisa introducerea de “tuica” produsa in gospodariile particulare). Incalcarea acestor norme prohibitive atrage aceleasi sanctiuni: confiscarea produselor si aplicarea unei amenzi contraventionale cu posibilitatea sechestrarii autoturismului pana la plata amenzii.
 
Croatia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Croatia. Cetatenii romani pot intra si rezida pe teritoriul Republicii Croatia, pentru o perioada maxima de 90 de zile intr-un interval de 6 luni, in baza unui pasaport valabil sau a unei carti de identitate valabile.
Folosirea fazei scurte este obligatorie si pe timp de zi. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenta alcoolului atrage plata unei amenzi si retragerea permisului de conducere.
Informatii utile: Nr. tel. tractari auto: 0038511987; Nr. tel. informatii: 00385118981; Nr. tel. pentru informatii privind traficul auto: 00385-062777777
Se recomanda obtinerea unui permis de conducere international. Viteza legala maxima este de 50 km/h in localitati; 80 km/h in afara localitatilor; 130 km/h pe autostrazi. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie. Pe teritoriul Croatiei este interzisa utilizarea atat a detectoarelor de radar, cat si a aparatelor antiradar. In caz contrar, conducatorul auto este sanctionat cu o amenda in valoare de aproximativ 300 euro, iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat. De asemenea, conducatorul auto este obligat sa demonteze aparatul mentionat si sa il predea autoritatilor croate sau sa accepte demontarea acestuia de catre organele de politie croate, cu suportarea personala a cheltuielilor aferente operatiunii de demontare.
 
Italia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Italia. Intrarea in Italia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor italiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta: 113 – Politia; 112 – Carabinierii; 118 – Salvarea (Pronto Soccorso).
Permisul de conducere romanesc este valabil in Italia. Sistemul permiselor de conducere auto in Italia este pe baza de puncte. Fiecarui permis de conducere ii sunt alocate initial 20 de puncte, care se diminueaza in cazul incalcarii regulilor de circulatie. Incalcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului. Atentie! In primii doi ani de la obtinerea permisului, penalizarea este dubla.
Este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire). Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Asigurarea internationala de raspundere civila auto pentru terti (cartea verde) este obligatorie. Accesul pe autostrada este permis in urma achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.
Atentie! Pe autostrazi nu pot fi platite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, neplata amenzilor permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari motivate de plata firmelor de transport si a taxelor de custodie in parcari pentru perioada scursa pana la dovedirea efectuarii platilor.
Limitele de viteza admise sunt: strazi urbane (centrul localitatilor) – 50 km/ora; strazi urbane de periferie (circonvallazione - centura) – 70 km/ora; drumuri extraurbane (provinciale si statale) – 90 km/ora; drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostrada) – 110 km/ora; autostrazi – 130 km/ora.
Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 1000 euro si suspendarea permisului de conducere. Centura de siguranta este obligatorie. Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (in general taxa este de 1 euro/ora, iar tichetele se cumpara fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii).
Atentie in Italia este interzisa detinerea si utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contraventia la aceasta regula fiind sanctionata cu amenzi ridicate.
 
Muntenegru
Cetatenii romani pot intra in Muntenegru fara viza, pe baza unui pasaport valabil pentru o perioada de 90 de zile intr-un semestru. In scop turistic, cetatenii romani pot intra in Muntenegru pe baza cartii de identitate valabile pentru o perioada de 30 de zile. In cazul unei deplasari cu durata de peste 3 zile in acelasi loc, cetatenii romani trebuie sa se inregistreze la politie, intr-un interval de 24 de ore de la momentul sosirii. De asemenea, inaintea parasirii teritoriului acestui stat, cetatenii romani trebuie sa anuleze inregistrarea facuta la autoritati. Dovada inregistrarii va poate fi solicitata de poliția de frontiera, la momentul parasirii teritoriului Muntenegrului. In cazul unei cazari la hotel sau in regim privat, proprietarul este obligat sa efectueze aceasta inregistrare, in termen de 12 ore de la sosire, respectiv sa o anuleze la plecarea dumneavoastra. Atentie! Nerespectarea regimului sederii in Muntenegru se pedepseste cu inchisoare de la 5-30 zile.
Conducatorii auto sunt sfatuiti sa conduca cu atentie si sa adapteze viteza la starea carosabilului, cu respectarea obligatorie a indicatoarelor rutiere. Se aplica prioritatea de dreapta in intersectii, iar in sensul giratoriu prioritatea de stanga. In trafic se circula cu faza de intalnire aprinsa. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar copii de pana la 5 ani trebuie sa calatoreasca obligatoriu in dispozitive de retinere omologate. In zonele montane se impune o adaptare a vitezei in raport cu starea drumului. In sezonul rece este obligatoriu echipamentul auto de iarna. Amenzile pentru abateri de la normele de circulatie se incadreaza intre 20 si 2.000 euro, iar in cazul abaterilor grave este prevazuta pedeapsa cu inchisoare de pana la 60 de zile. Limitele maxime de viteza admise in localitați 50 km/h, in afara localitatilor 80 km/h. Atentie! Respectati cu strictete limitarile de viteza si prevederile legate de utilizarea dispozitivelor “hands-free” ale telefonului mobil in timpul conducerii autovehiculului. Purtarea centurii de siguranta este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa. Permisul de conducere romanesc este recunoscut. Accidentele de orice fel trebuie anuntate la politie, iar agentii de circulatie care intocmesc documentele de constatare le supun spre solutionare unei instante de judecata, singura in masura sa ia decizii. Numai in baza deciziei unei instante se elibereaza ulterior, de catre politie dovada pentru reparatii.
 
Portugalia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Portugalia. Intrarea in Portugalia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.
In Portugalia pe anumite autostrazi este permis accesul numai daca autovehiculele dispun de un dispozitiv electronic de plata. Echipamentul electronic se cumpara sau se inchiriaza de la zonele de servicii de pe autostrazi sau de la oficii postale (CTT Correios). Plata fara dispozitive electronice: Tichet preplatit pentru 3 zile (valabil doar pentru vehicule cu numar de inmatriculare strain). Este valabil 3 zile si poate fi utilizat numai de catre vehicule usoare pentru mai multe calatorii pe autostrazile respective. Poate fi cumparat de la oficii postale, reteaua Payshop de pe autostrazi, aeroportul din Porto si internet: http://portagens.ctt.pt. Este permisa achizitionarea a maxim 6 tichete preplatite pe an pentru fiecare numar de inmatriculare de vehicul. Daca vehiculul nu are un dispozitiv electronic cand circula pe autostrazile respective, fotografia placii matricole va ramane salvata pana se va efectua plata. Plata se poate efectua a doua zi dupa ce s-a circulat pe soselele mentionate si pentru o perioada de 5 zile, la oficii postale sau la magazinele de pe autostrazi sau din reteaua Payshop. Atentie! Cand se inchiriaza un autoturism, este recomandat a se solicta informatii cu privire la modalitatea in care urmeaza sa fie efectuata plata referitoare la taxele electronice, intrucat compania poate taxa clientii pentru folosirea taxelor prevazute de lege.
In Portugalia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului si functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Pentru circulatia autovehiculelor pe autostrazi se percep taxe (in valoare de aproximativ 5 euro / 100 km), iar pentru accesul pe cele doua poduri din Lisabona “Vasco da Gama” si “25 Aprilie”, in functie de tipul vehiculului se percept taxe intre 1 si 10 euro pe sensul de intrare in Lisabona. Nivelul amenzilor este de pana la 1500 de euro, in functie de prevederile articolului de lege incalcat. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa. Limitele de vitezã admise 50 km/h in interiorul localitatilor (cu limitarile ocazionale); 80 – 100 km / h pe soselele nationale (cu limitarile ocazionale); 120 km/h pe autostrada (cu limitarile ocazionale). Centura de siguranta este obligatorie.
Parcarea autovehiculelor in localitati este strict reglementata si semnalizata. Politia portugheza controleaza frecvent parcarile cu plata si dispune, de regula, ridicarea vehiculului pentru care nu s-au achitat taxele de parcare. Recuperarea vehiculului se face numai dupa achitarea unei amenzi substantiale (300 euro). Utilizarea pe drumurile publice a aparatelor de detectare a sistemelor radar precum si a celor antiradar este ilegala si se sanctioneaza conform legii. Permisul de conducere romanesc este valabil in Portugalia timp de 3 luni. In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, iti recomandam sa contactezi politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman. In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor portugheze, trebuie apelat numarul de urgenta 112.
 
Spania
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spania. Intrarea in Spania este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile.
In Spania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului si functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Accesul pe autostrazi este permis in baza achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpara de la aparatele de taxare din parcare). Atentie! Neplata parcarii (neafisarea pe bord a tichetului corespunzator) sau depasirea timpului platit se sanctioneaza cu 90 de euro (pentru fiecare 15 minute amenda se majoreaza cu cate 90 euro). Parcarea in locuri neautorizate se sanctioneaza cu amenda de 90 de euro si ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea in original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi de 230 euro si a unei alte taxe de 3 euro pe ora de depozitare a masinii. Parcarea pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilitati (fara afisarea tichetului special european) se penalizeaza cu 200 de euro si cu ridicarea autovehiculului. Se recomanda atentie sporita in timpul opririlor in parcarile amenajate pe autostrazi (in special in timpul noptii), fiind inregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de inmatriculare straine, in special in sezonul estival. In Spania, centura de siguranta este obligatorie pentru ocupantii locurilor din fata in interiorul localitatilor si pentru toti pasagerii in afara localitatilor. Limitele de viteza admise: strazi urbane (centrul localitatilor) – 50 km/ora; drumuri extraurbane (provinciale si statale) – 90 km/ora; sosele nationale – 100 km/ora; autostrazi – 130 km/ora. Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 1.500 euro si suspendarea permisului de conducere. Incepand cu data de 1 iulie 2006, conform noilor reglementari rutiere, depasirea cu peste 40 km/ora a limitelor de viteza constituie infractiune, iar depasirea vitezei cu mai putin de 40 km/ora se pedepseste cu amenda de pana la 1.500 euro. Din 2007, s-a introdus un sistem pe puncte de sanctionare a incalcarii normelor de circulatie. In cazul depasirii cu 50 km la ora a vitezei maxime admise, conducatorul auto risca masura arestarii si retinerea autoturismului. Atentie! In cazul in care transportati bunuri in masina personala (produse comerciale numeroase) si nu detineti dovada cumpararii acestora, marfa se confisca, iar ocupantii vehiculului poti fi arestati. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa. Se poate folosi numai sistemul hands free. Castile cuplate la telefon sunt interzise. Pe teritoriul Spaniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar. Acestea reprezinta infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi si a punctelor de penalizare.
Permisul de conducere romanesc modelul tip card plastic este valabil in Spania.
Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident: Politia – 091; Ambulanta – 112.
 
Turcia
Incepand cu data de 01 ianuarie 2015, cetatenii romani care calatoresc in Turcia, trebuie sa detina pasapoarte a caror valabilitate sa fie de minim 150 de zile, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. In caz contrar, acestia nu vor putea intra pe teritoriul Turciei.
Cetatenii romani nu pot intra sau tranzita Turcia cu cartea de identitate, ci numai in baza unui pasaport valabil.
De asemenea, tranzitul aeroporturilor turcesti, in cazul calatoriilor internationale cu escala in Turcia, nu poate fi facut cu cartea de identitate ci impune prezentarea unui pasaport valabil.
Permisul de conducere auto emis de autoritatile române este valabil in Turcia. Pentru perioade mai lungi de sedere este necesara detinerea unui permis de conducere international. Limitele de viteza in Turcia sunt urmatoarele: in oras 50 km/h, pe drum deschis si pe autostrada: 90 km/h. Utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar este interzisa si este considerata contraventie, fiind pedepsita cu amenzi substantiale si confiscarea aparatului. Conducatorii auto si pietonii trebuie sa manifeste o atentie deosebita la intersectii si la trecerile de pietoni.
In cazul unor incidente grave petrecute pe teritoriu turcesc care sa necesite interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta: 155 – politia rutiera, 112 – salvarea, 110 – pompierii.
 
Pentru mai mult informatii accesati site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei: http://www.mae.ro/.